Разрастващият се скандал с бетонирането на красивия плаж Алепу  принуди премиера и прокуратурата да

...
Разрастващият се скандал с бетонирането на красивия плаж Алепу
 принуди премиера и прокуратурата да
Коментари Харесай

И прокуратурата се намеси в скандала с бетонирания плаж Алепу

Разрастващият се скандал с бетонирането на красивия плаж Алепу

 принуди премиера и прокуратурата да се намесят. Борисов през вчерашния ден командирова по неотложност персонално шефа на Дирекцията за самостоятелен строителен надзор Иван Несторов да изследва нещата на място, а нощес Несторов призна, че и прокуратурата му е наредила инспекция на строителните работи. Ден по-рано от районното поделение на строителния надзор направиха ревизия на скелето на плажа, прочут като Шофьорския (шосето минава панорамно от горната страна, а над него е блатото Алепу - предпазена местност), и  увериха, че нарушавания няма.  

Скандалът потегли от фотоси в обществените мрежи, на които се вижда по какъв начин солидна структура с тип на бъдещ терасовидно ситуиран хотел захапва пясъчната ивница. Абсурдът е, че чиновници  от община Созопол и от РДНСК не престават да упорстват, че единственото, което се прави на плажа, е подсилване на свлачище.  Всъщност още от 2017 г.  има издадено позволение за строителство на първокласен курорт с две секции -  " Алепу Вилидж " и " Алепу Бриз ", а укрепителните работи са съпътстващи активност. 

 

Природозащитници настояват, че в действителност свлачището тук е съзнателно активирано  - посредством сондажи и запълване на отворите с вода, с цел да се оправдае идването на багерите и бетона и след това да се разгърне инвестиционният план. 

Инвеститори на ваканционния комплекс са три частни компании - " Бриз 2000 ", " Алепу Вилидж " и  " ГТБ турс ". Последната компания  - дъщерна на огромната строителна компания " Главболгарстрой ", е и реализатор, а също така е и концесионер на плажа. Преди дни " ГБС турс " се похвали, че това лято чадърите и шезлонгите тук ще са безвъзмездни. Прозвуча като насмешка - кой би пристигнал на плажува на строителна площадка измежду разорана тиня и прахуляк.

Обектът няма да бъде въвеждан в употреба , в случай че се окаже, че няма да е брегоукрепително оборудване ", даде обещание  вчера пред БНР шефът на ДНСК Иван Несторов. Воденият от него екип от София има разпореждане от прокуратурата в 7-дневен срок  да ревизира строителството и да даде отчет.

Строежът на ваканционно населено място,  настойчиво именуван " подсилване ",  бе спрян от ДНСК на 14 февруари 2019 година поради подозрения за нарушавания. Но  явно по-късно работата е продължила и съществено е напреднала.  Вчера обаче  Несторов " успокои ":  " Когато пристигна време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, в случай че тези размери са със заменена функционалност, т.е. към този момент съставляват стаи, хранилища или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в употреба. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, т.е. част от структурата, която извършва ролята на брегоукрепване ", разясни Несторов.

Междувременно  bTV откри в Имотния указател обектът попада като  терен от над 7 хиляди кв. метра, който е предопределен за курортен комплекс, като има и учредено право на градеж за 25 парцела с жилищно предопределение - жилища с площи от 3 5 до 170 кв. м.

Медии се добраха и до остаряло решение на бургаската екоинспекция от 2017 г.  - оценка на съгласуемост за въпросния обект, и там е записано, че става дума за " изграждане на курортен комплекс, както и съпътстваща активност по подсилване на записано свлачище ". 

Буквално до оня ден регионалният министър Петя Аврамова се опитваше да каже, че на Алепу се вижда " стоманобетонна структура с " размери ", а не с хотелски стаи и че има разнообразни типове укрепвания ". Вчера тя въпреки всичко позволи, че може да е била подведена от чиновниците си, като се оправда, че се е позовала на информацията, обществено оповестена от шефа на РДНСК-Бургас.

Ако се окаже, че районната дирекция  не си е свършила работата добре и е изнесла данни и изводи, които не дават отговор на истината, ще понесат своята отговорност " , закани се Аврамова пред бТВ.

" Най-ясен белег дали структурата ще се употребява като постройка е има ли стълбища и асансьори - тук се виждат три стълбища и асансьорни шахти, които явно ще обслужват предстоящ хотел, разяснява Спас Узунов от неправителствената организация " Биоразнообразие ".  Това, което виждаме сега, макар че по документи може да бъде изкарано всичко - в това число буркан със зелен фасул примерно, в действителност е бъдещото ваканционно населено място. Част от тази сграда естествено извършва функционалността на брегоукрепително оборудване, само че предната част ще е бъдещият хотел ", уточни природозащитникът.

 

 

Пет години по-рано 

" Пълни нелепости са, че ще се строи до " Алепу ", това е предпазена зона ",   Това са думи на някогашния кмет на Созопол Панайот Рейзи от  лятото на 2015 година  , когато пътят до плажа бе отсечен с преграда. 

 Кметът на Созопол: Пълни нелепости са, че ще се строи до

" Поставихме ограда, защото  пътят се нуждае от ремонт ", споделя Рейзи, притиснат да изяснява за какво е стеснен достъпът до брега. 

Всички клюки за бетон няма смисъл да ги разясня. Поставихме оградата, тъй като първо, че пътният сектор се нуждае от ремонт и второ, в случай че някой от тези хора, които вървят на плажа, се удави, не знам кой ще носи виновност. Пътят е неприятен, а хората карат доста бързо, тъй като правата е права. Така стават белите. В момента този път не е необходим за никой. Не виждам къде е казусът. Никога няма да има строителство тук. Двете екологични единици – блатото Алепу и дюните, са предпазени ", изяснява още кметът.

Януари 2019:  " На „ Алепу “ строителството е първа категория и е под надзора на Министерството на районното развиване  и на Дирекцията по народен строителен надзор. Там документите са утвърдени от Министерство на регионалното развитие. Това не е в компетенциите на кмета на общината ", изяснява пред Нова тв кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Всъщност някогашният кмет е един от виновниците за днешното бетониране на Алепу.  С негова помощ преди години вложителите се снабдяват с прекрасни терени на брега на морето, където през днешния ден порастват " Алепу Бриз " и " Алепу Вилдиж ". 

 

 

 

 

 

троежа. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР